Thursday, 8 May 2008

MASAK CELUK DAN TOMIS BAWEAN

Media Bawean, 8 Mei 2008

Ikan tongkol masak celuk Bawean.


Bahan-Bahanya:-
1 ekor ikan tongkol sederhana besarnya di potong-potong.
1/2 cawan air perahan asam jawa
2 camca cili boh
1 camca kecil serbuk kunyit.
2 cawan air
garam, gula, ikut rasa.
50g jagung muda di potong-potong
50g sayur bendir di potong serong.
50g kacang panjang.

Caranya:-

Panaskan periuk di atas api, masukan air, air asam jawa, serbuk kunyit, garam + gula. Kemudian masukan cili boh.
Kemudian masukan ikan tongkol. Masak sampai mendidih... lebih kurang 15 minit. Akhir sekali masukan sayur-sayuran. Setelah sayur 1/2 masak tutup api dan boleh disajikan.

Masakan ini adalah favorite untuk kaum bawean. Sedap di makan bersama nasi putih dan sambal belacan.

Selamat mencuba.

Wasalam,
Lamrah Misrop.



Cucok Tomis Bawean

Bahan-Bahan
10 biji bawang merah
2 batang serai
10 biji lada merah
1 sdm ketumbar biji
1 sdm jintan
sedikit belacan
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit
(bahan-bahan di atas semunya dikisar)
sedikit garam
sedikit gula
1 mangkuk air asam
1 batang lada merah
7 biji belimbing buluh
2 helai daun bawang
1 ekor ikan kerapu

Cara Cara
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar, masukkan air asam dan perasa lalu digaul.
2. Kemudian masukkan belimbing dan kuahnya disiramkan di atas ikan.

No comments:

Post a Comment